News/Upcoming

Gallery 1:10 – Mood Board på Arvika Ljus

Gallery 1:10 – Mood Board (Niklas Wallenborg, Lina Kruopyte, Cornelia Sojdelius, Catti Brandelius och Sara Forsström) är del av ljuskonstfestivalen Arvika Ljus, Arvika. 1 – 24 november 2024.

Läs mer här: www.arvikaljus.se

Gallery 1:10 – Mood Board på Konsthall C

Gallery 1:10 – Mood Board (Niklas Wallenborg, Lina Kruopyte, Cornelia Sojdelius, Catti Brandelius och Sara Forsström) är del av utställningen Vi arbetar här på Konsthall C i Hökarängen, Stockholm. 20 april – 9 juni 2024.

Medverkande: Hanna Abrahamsson / Emma Arenhill / Emma Augustsson / Niklas Aurgrunn / Saga Bergebo / Ida Björs / Anna Broström Ek / Amandla Cherian / Jasmin Daryani / Anna Drvnik / Jo Ehnsiö / Åsa Elmstam / Adrian Faber / Maryam Fanni / Klara G / Jon Kahn / Ami Kohara / Frida Krohn / Ellinor Kärnestam / Åsa Köhler / Anna Lidberg / Gunilla Lindeberg / Oona Linke / Mari Mattsson / Imani McCray / Rossana Mercado‐Rojas / Hannah Moores / Lillemor Moqvist / Alexandra Moreno / Selma Nyhlén / Ellinor Persson / AnnaLeena Prykäri / Caroline Roberts / Laurens Rohlfs / Jaana Salla / Eric Sundevåg / Oli Svenblad / Johanna Svenonius / Marta Duarte da Veiga / Claire View / Gunvor Larsson and SusannWallander / LottaWästerlid Zmuda‐Trzebiatowski / Johan Österholm

Läs mer här: www.konsthallc.se

10-årsjubileum på Cornelia Sojdelius Gallery

Jag deltar i Cornelia Sojdelius Gallerys 10-årsjublieums-utställning med mitt Gallery 1:10. Utställningen i Gallery 1:10 heter Mood board och till den har jag bjudit in fem konstnärer att visa konst i miniatyr:

Niklas Wallenborg, Lina Kruopyte, Cornelia Sojdelius, Catti Brandelius och Sara Forsström.

Utställningen visas 20:e januari – 16:e februari 2024. Öppettider: Onsdag – fredag 12:00-18:00, lördag 12:00-16:00. Cardellgatan 6, Stockholm. T-bana Östermalmstorg.

Soppa och samtal om Tack mödrar det gjorde ni bra

Inklippt från www.kvinnohistoriska.se:

“Att kvinnorna ges mindre plats i den breda historieskrivningen vet vi. Men visste du att det kan se lika illa ut om hundra år om vi inte gör något? Därför tar den stora satsningen “Du är historisk!” plats i Värmland hösten 2023, där kvinnohistoria samlas in, vecklas ut och synliggörs. Som en del av projektet bjuder vi in till olika föreläsningar som belyser vikten av att spara sin historia, samt hur vi kan närma oss och arbeta med arkivmaterial.

Hör konstnären Anna Lidberg när hon gästar Kulturhuset i Deje för att berätta om sitt verk Tack mödrar det gjorde ni bra, samt om hur hon arbetar med konst och idéer i sitt konstnärskap.

Tack mödrar det gjorde ni bra installerades sommaren 2020, på Forsledens bro över Klarälven. Innan dess hade verket visats på Stockholm Music & Arts, på Värmlands museum och på Alma Löv Museum. Verket är en hyllning till kvinnor i historien, som kämpat för sina och andras rättigheter.

Biblioteket bjuder på soppa under kvällen. Gratisbiljetter hämtas på Forshaga eller Deje bibliotek senast 9 oktober.

 Tisdag 17 oktober kl. 18.00, Kulturhuset & Bibliotek Deje
Läs mer om seminariet i kalendariet på Bibliotek Värmlands hemsida.

“Du är historisk!” är ett samarbete mellan Region Värmland, Föreningsarkivet i Värmland, Folkbiblioteken i Arvika och Forshaga samt Stockholms Kvinnohistoriska. Satsningen är en del av projektet “Biblioteket som demokratisk arena” och genomförs med stöd av Kulturrådet.” “

 

Viloplats

I sommar visas verket ViloplatsButton town Arts skulpturpark i Karlstad. Utställningen öppnar 28 maj och pågår till 30 augusti.

Verket består av stenar i jesmonite, belyst med gobo-projektion föreställande lavar.

En bit längre bort i parken gömmer sig också en Lagning av en gammal och förmultnad stock. Även lagningen är gjord av jesmonite, med inslag av metall.

<  

 

 

 

Separatutställning på Cornelia Sojdelius Gallery

Cornelia Sojdelius Gallery, Cardellgatan 6, Stockholm

Utställningsperiod: 12/3 – 8/4 2022

Vernissage Lördag, 12/3 15:00 – 19:00

Okeanides är Anna Lidbergs tredje separatutställning på Cornelia Sojdelius Gallery. Liksom i de tidigare utställningarna presenterar Lidberg verk i flera olika medier, där video och objekt samverkar för att skapa en rumslig helhet. Existentiella teman som sårbarhet, utsatthet och längtan går som en röd tråd genom Lidbergs konstnärskap där hon strävar efter att skapa en sinnesstämning hos betraktaren, snarare än att berätta om den. Med Okeanides blir detta ännu starkare och tydligare.

Verket Viloplats består av en skulptur av en sten som belyses med en gobo-armatur vilket skapar en illusion av att självlysande lav växer på den. Det illusoriska i Viloplats visar hur Lidberg söker tilltal vilka förefaller vara realistiska och ändå obegripliga, som en jakt efter det magiska i det vardagliga eller det hotfulla i det vackra.

Okeanides är namnet på den 6-kanaliga videoinstallationen som är utställningens centrala verk. I den grekiska mytologin var de 3000 okeaniderna ett slags vattennymfer som besjälade vattendragen. Som ett stort kollektiv band de samman allt som hade med vatten att göra, vilket är utgångspunkten för Lidbergs verk. Havet, sjöarna och vattenpölarna är alla delar av samma system, ett system som är oändligt mycket större än oss- och samtidigt bräckligt. Det stora är en del av det lilla, lika mycket som tvärt om.

I utställningsrummets ena hörn står en skärm lutad, på vilken det projiceras en loopad film. Ibland visar den en lugnt krusad vattenyta som påminner om hur Gustaf Fjæstad målade de värmländska vattendragen vid förra sekelskiftet. Men den som följer verket genom dess 42 minuter kommer att märka hur ytan genomgår mängder av transformationer, där abstrakta mönster övergår i speglingar vilka avtecknar himlens förändringar. När lugnet bryts, aktiveras också de andra fem videoprojektionerna och lyser upp rummets samtliga väggar.

De sömlösa övergångarna i huvudskärmens flöde och synkroniseringen mellan projektionerna skvallrar om att Okeanides, precis som Viloplats, uppvisar en artificiellt framtagen natur. Här arbetar Anna Lidberg med datagenererade bilder där hon via en vattensimulator kan programmera och ändra flödet, vilken ger henne exakt kontroll över skeendet. I samklang med Jon Ekströms specialkomponerade musik talar Anna Lidbergs videoinstallation om naturens svåråtkomna storhet på ett vis som både handlar om oro och om längtan.

 

Invigning av ljusinstallationen Återsken

Invigning av ljusverket Återsken med release av ett specialskrivet soundtrack som guidar besökaren mellan verkets olika delar i Kulturhusparken.

 

Konstnären Anna Lidberg har samarbetat med musikern Jon Ekström (Dödsvarg) och det är hans nyskrivna musik som ackompanjerar verket. Spåren på skivan talar om vilken del av konstverket de samtalar med såsom “Vattenreflektioner över tallstammar”, “Vidare på vägen – från en lyktstolpe till en annan” och “Grottan”.

Det blir release i Kulturhusets foajé med ljud och ljuspromenad i parken bakom Kulturhuset vid skymning. Välkomna!

Program 30 september Kl 18.00-20.00 Invigning och release av Återsken i Haninge Kulturhuspark Kl 18.30 Presentation och samtal – Konstnären Anna Lidberg berättar om ljusverket Återsken och den nyskrivna musiken i samtal med Jon Ekström. Kl 19.00-20.00 Ljud- och ljuspromenad i Kulturhusparken vid skymning.Soundtracket kommer att finnas Spotify och heter “Återsken i Haninge Kulturhuspark” från den 30 september.

Ljusverket Återsken (2021) av Anna Lidberg ingår i projektet Ljuskonst på otrygga platser och uppfördes som en del av arbetet att omvandla skogspartiet och gångstråket bakom Kulturhuset till en ny park – Kulturhusparken.

Avesta Art / Verket

I sommar medverkar jag i Avesta Arts sommarutställning på Verket. Jag kommer visa två större, rumsliga installationer: Utsikter mot undergången och Okeanides. Här följer information från Verkets pressmeddelande, saxat härifrån:

“Den 15 maj öppnas portarna till Re: Avesta Art 2021.

I utställningen medverkar Aquanauts- Expeditionen till Siljansringen 1897, Tomas Colbengtson, Folkhemmets design, Pia Ingelse, Anna Lidberg, Håkan Medbo, Elisabeth Moritz.

Utställningen visas 15 maj – 12 september. Vernissage lördag den 15 maj kl 12-16. Utställningen kommer att visas i enlighet med då gällande restriktioner.

Utifrån prefixet re- i betydelse åter, tillbaka eller Re: som i ämnesraden i ett svarsmail eller regarding, angående ett visst ämne formar vi årets Avesta Art.  Ord som relation, reflektion, reaktion, repetition, tillbakablick, minne, återspegla, återkomma, återanvända har funnits i våra tankar, liksom materialen rostfritt, aluminium och plast, med utgångspunkt i de två utställningsdelar som visas igen. Årets nya medverkande konstnärer har i sin praktik utforskat dessa begrepp eller material, eller både och. Tillsammans utgör de Re: Avesta Art 2021, säger Charlotte Wells, curator.”

 

Offentlig gestaltning i Haninge Kulturhuspark

2019-2021 arbetar jag med en offentlig gestaltning i Haninge Kulturhuspark, bakom kulturhuset och biblioteket. Uppdraget är att producera en rumslig gestaltning med ljus och objekt för framförallt de mörka timmarna på dygnet. Kulturhusparken består av en fin gammal tallskog med kvarlämningar från tidigare bebyggelse och en kuperad, bergig terräng. Samtidigt som mitt konstverk växer fram restaureras parken med nya vägar och planteringar, bland annat.

Mitt verk består av vattenreflektioner på trädstammar och klippor, speglar som är infattade i fördjupningar i berget samt projektioner av lavar på vissa utvalda stenblock. Mer information kommer när uppdraget är slutfört.